Jubah Baru

Resepi KEK Keju - Cheese Cake

1 cawan biskut lemak (biskut 4 segi)
3 sudu besar mentega
3 sudu besar gula

Lenyek biskut ngan mentega & gula. Masuk dlm acuan kek.
Bakar 10 minit padakepanasan 350°C.

4 ketul cheese Philadelphia (small pack)
4 biji telur ayam
3 sudu besar tepung gandum
1 cawan gula
1 sudu besar esen vanila
2 tin creame Nestle
1 biji lemon (di ambil perahan air limau)

1. Semua bahan tadi diblend kecuali 1 biji lemon, bila dah blend masukan perahan limau. Kacau sikit biar sebati ngan lemon. (kalau nak masam lagi taruk 10 biji cikgu tak marah).
2. Lepas tu tuangkan perlahan2 dlm acuan (acuan biskut yang dibakar tadi). Bakar kek dengan kepanasan sederhana 1 jam, atau 350 degree selama 30 minit atau sampai masak.

1 tin Blueberry Pie Filling

1. Bila masak kek tadi colour light yellow. Jangan panik bila kek dah nak sejuk selalunya terbelah sikit (crack). Paham-paham lah no, cheese kena bakar.
2. Bila dah sejuk, ambik blueberry pie filling tadi tuang atas kek perlahan-lahan biaq dia meleleh kat tepi-tepi kek tu, baru selera nengok. Kalau nak cantik lagi, cikgu suggest make-upkan kek nie, taruklah hirisan buah kiwi ka apricort ka, strawberry ka, whatever yang U suka.

P/s: CHEESE CAKE NIE TAHAN LEBIH SEMINGGU, COVER CAKE NGAN ALUMINUIM FOIL, SIMPAN DLM PETI SEJUK.

"SeLaMat MeNcUbA "

No comments:

Related Posts with Thumbnails